Bengtzing den största feministen?

Min status på Facebook ikväll: Tycker att Linda Bengtzing är själva definitionen på schlager! Jag älskar henne.

Det gav upphov till följande diskussion:

Vän 1: Jag förstår ingenting? Vad hände med kvinnans självständighet? Så här lyder texten:

”Har hittat mannen med rätt kemi
Har hittat mannen med bra fysik
Han är en riktig karl, en sån man vill ha
En trygg familjefar”

Det finns INGET lockande med detta!

Jag: Jag har funderat mycket på texten. Ikväll sa min klokaste vän att den är äcklig. Jag kan förstå det, det vore enklast för mig att också säga det. Samtidigt: en mer ärlig beskrivning av könsrollernas och heteronormens unkna dilemma har jag sällan hört. Jag tycker mig ana att Bengtzing sjunger med en stor portion självdistans. Kanske är hon den största feministen av alla?

Vän 2: Åsa, texten är 40 år tillbaka i tiden, jag läste boken ”Backlash” och trots att den är gammal blir boken högaktuell med Lindas text!

Jag: Hela vårt samhälle är ju 40 år tillbaka i tiden hela tiden, i varje fall när det gäller heteronormens könsroller. Jag finner det befriande att Linda Bengtzing sjunger om det som många faktiskt känner. Det är inte så jäkla lätt att bryta könsrollerna alltid. Vad är det att hymla om? Hon sjunger ju till och med: ”Undrar, är det fel på mig?” Så tänker jag alltid när jag råkar fängslas av könsroller som inte alls hör ihop med min livsåskådning och människosyn.

Vän 2: Nej visst fan är det så, jag håller med dig Åsa! Men hennes musik är till för sälja, så egentligen där på dansgolvet på Olivers fyller den nog en funktion – Anna med Anders på Björkskatan kan få drömma sig bort från sin Anders med drömmar om bartendern eller vakten o s v…

Vän 1: När hon undrar vad som är fel på henne så säger jag ändå ”samhällets syn på kvinnor”. Jag är ledsen men hennes text är förnedrande och suger.

Jag: Det är ju det jag menar. Unkna könsroller tvingar ju fram såna här beteenden hos kvinnor och män. När Bengtzing sjunger om det så ärligt kan man inte blunda för heteronormens människofängelse.

Vän 1: Jag säger 0 poäng och skäms! Alltså skammen ska inte till dig Åsa, utan till textförfattaren och till de som röstade på den.

Jag: Jag fattar. Nu vill jag bara poängtera: Jag har känt som Bengtzing sjunger, mer än en gång. Varje gång har jag varit medveten om hur det fel det är. Men bara för att jag är feminist slipper jag inte ut ur könsrollsfängelset. Det är den bistra sanningen. Om jag aldrig upplevde ojämlikhetens baksidor, hur kunde jag då bekämpa ojämlikheten?

Vän 2: Jag lyssnar och lyssnar och lyssnar, det handlar ju om att välja kärleken före konventionen, det är väl budskapet egentligen i texten, att välja kärlek före konvention! Man kan ju se det som en form av normkritik, kanske Lindas kärlek är mycket äldre eller yngre, kanske en annan etnicitet, annan socialgrupp o s v… eller en annan kvinna!

Jag: JAA! Vad vet man? :)

Vän 2: Texten säger att Linda vill ha ju ha mer än konvention egentligen!

Jag: Den perfekta familjefadern kanske inte låter henne släppa lös i sängen, medan den andra bejakar hela hennes sexualitet. Hon sjunger ju inte om vad som föder attraktionen till den andra. Det kan vara nåt jättesunt.

Magnus Ekelund: Tänk nu på detta alla: Det här är avancerad feminism. Läs inte tråden med samma glättiga ögon som ni eventuellt ser schlagerlåten (som för övrigt är sämst). Tror aldrig jag läst så här avancerad tråd, egentligen. Jag säger det för att jag själv dribblas bort. Vill blanda mig i, men har inget att säga, och tycker för illa om Linda Bengtzing. På ett helt schlagerunderhållande plan.

Annonser

Ett svar to “Bengtzing den största feministen?”

  1. Bo Says:

    Jag gillar BRA ironi. Och denna text var bra! Men det visar bara på det absurda att analysera texter ur ett feministiskt perspektiv. Feminister säger sig göra det men givetvis är det bara snack. Tack för din antifeministiska kritik. Det är kul med kvinnor på vår sida!

    Ps. Jag är ironisk. Ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: